Over ons

Sinds 2004 is de Werkgroep Zalmhaven 2030 actief;  de werkgroep is ontstaan toen de gemeente in dat jaar haar stadvisie 2030 presenteerde waarin hoogbouw een prominente plaats kreeg. Vandaar die geuzennaam. De werkgroep  is  onderdeel van de Stichting BIS (Bewoners Initiatieven Scheepvaartkwartier); BIS is een initiatief van bewoners van het Scheepvaartkwartier,  opgericht om leuke dingen te organiseren voor het toenemende aantal wijkbewoners. Het  feesten  sloeg  echter al gauw om in actievoeren toen de nieuwbouwplannen op tafel kwamen van “Zalmhaven Urban”.

Op dit moment bestaat de werkgroep uit de volgende buurtbewoners:

Adriaan Eelkema, Leon van Hoof,  Bram Peper, Louw Feenstra en Paul Rosekrans.

Contact adres: Werkgroep Zalmhaven2030, Willemsplein 518, Rotterdam 3016 DR

Email adres: info@zalmhaven2030.nl

Onze stellingname:

Er is een veel beter plan mogelijk dat de door ons onderschreven doelen van de gemeente veel beter bereikt:

  1. Een van de doelen is meer hoger opgeleiden met hogere inkomens in de stad. Succesfactoren daarvoor zijn voldoende vierkante meters per woning, buitenruime en bereikbaarheid. Op al deze punten faalt het voorliggende plan.
  2. De Zalmhaven is een unieke kans voor versterking van de culturele as tussen het stadscentrum en de Kop van Zuid: waarom geen herhuisvesting van Cinerama hier of een Academiegebouw voor de Erasmus universiteit?
  3. Burgers zijn sociaal kapitaal van de stad: dit kapitaal wordt verwaarloosd. Burgers zijn belangrijke ervaringsdeskundigen, de gemeente zegt “wensen van de binnenstedelingen” serieus te nemen in het eigen Binnenstadsplan. Waar investeert de gemeente in de Rotterdammers van nu?
  4. Rotterdam heeft problemen, maar kiest verkeerde oplossingen: dit plan leidt tot nog meer onoplosbare problemen zoals bereikbaarheid, verslechtering van de luchtkwaliteit en toename van geluidshinder. De belofte van de gemeente in eigen beleidsplannen tot verbeteringen te komen wordt hier flagrant geschonden.

Kortom de Zalmhaven verdient een beter plan op maat.

Voor de werkgroep is een herbestemming voor het oude Nedlloyd kantoor een aantrekkelijke keuze. Hiervoor zijn er meerdere opties, bijvoorbeeld voor scholen, appartementen of culturele instellingen.

opties herbestemming

 

 

 

 

 

 

Hiervoor hebben bewoners al meerdere ideeën ontwikkeld (zie de afbeeldingen van de brainstorm gehouden met buurtbewoners in 2012)

bewonersavond2

 

 

 

 

 

 

Ons streven is een hoogwaardig woonklimaat te creëren in deze wijk. Het gebouw zou ook een ‘Stepping Stone’ kunnen worden voor de verbinding naar Zuid.

Indien Zalmhaven CV het huidige plan indient zal de werkgroep alle mogelijke juridische middelen aanwenden om het bouwplan aan te vechten. De schaal van het huidige plan is niet passend in de sfeer van deze wijk; het verpest het historische karakter en de leefbaarheid.

Wij doen een oproep aan alle bewoners om ons met woord en daad te steunen in deze strijd.

1 Reactie

  1. Heidi

    Het plan is veel te kolossaal voor het kleine stukje grond dat er beschikbaar is.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *