Pleidooi 13 oktober

Bijgaande het pleidooi van de Stichting BIS/Actiegroep Zalmhaven2030 gehouden voor de bezwaarcommissie voor de omgevingsvergunning van het  Zalmhaven project. op 13 oktober 2017  Klik Hier .  

De belangrijkste punten die aan de orde kwamen:

  • De Bouwplaatsvergunning moet nog uitgegeven worden, er zijn nog gegevens te overleggen door de projectontwikkelaar. De bouwplaatstekening zal nog veranderen. Er zal gewerkt worden gewerkt met pre-fab aanlevering, geen hijskranen, maar een hijsloods wordt gebruikt.  Dat wil zeggen dat in plaats van “Nat”  er “Droog” gebouwd wordt. Dit zou veel minder overlast geven: minder hijsen en draaicircels. Dit plan wordt nog nader uitgewerkt. Midden november zal de bouwplaatsvergunning worden ingediend. Er komt nog natoest op de omgevingsvergunning door de gemeente, het had geen nut om hier nader op in te gaan.
  • De bereikbaarheid van de wijk: de gemeente zegt: vertrouw op de verkeersdeskundingen: het komt in orde!
  • Panorama concourse en parkeren: projectontwikkelaar zegt dat er terecht zorgen zijn bij  de bewoners. Het is echter niet de bedoeling van de Zalmhaventoren om veel bezoekers te trekken. Vanwege de brandveiligheid mogen er maar 300 mensen aanwezig zijn in de top van het gebouw. Dus 100-200 eters in het restaurant en maximaal 100 mensen op het uitzichtsplatform. De Gemeente heeft bepaald dat er geen parkeerplaatsen mogen worden gebouwd voor deze commerciele functies. Deze bezoekers mogen niet met de auto naar deze plek komen.
  • De Sloopvergunning is reeds aangevraagd.
  • De planning is dat de sloop start in december 2017; de bouw zal in juni 2018 moeten starten.
  • Het parkje aan de Gedempte Zalmhaven is in de anterieure overeenkomst aangewezen als bouwplaats.
  • Speelplaatsje: De Zalmhaven CV vindt dit belangrijk voor de wijk, in overleg met bewoners zal zij naar een alternatieve plek zoeken. Dit gesprek zal in november plaatsvinden.
  • De Welstandscommissie heeft nog geen definitief oordeel geveld over het gebouw, dat komt omdat de welstandscie eerst een mock-up wil zien, voordat ze definitief goedkeuring geven. De mock-up was nog niet klaar omdat de bouwer eerst zijn definiteive materiaalkeuze moet maken.
  • Bodemverontreiniging: Er is een serieuze bodemverontreiniging. Daarom wordt niet in de grond gegraven, en zo min mogelijk grond afgevoerd. Bij het plaatsen van de Hijpalen van 60 meter wordt geboord zonder dat er grond omhoog gehaald wordt. Nadat het huidige gebouw gesloopt wordt kan de verontreiniging nader onderzocht worden. Daarna wordt de besloten welke maatregelen te nemen.
  • Wegwaaiende objecten.  Stichting BIS:  het windonderzoek is niet gedetailleerd genoeg om de effecten van wegwaaiende objecten te bepalen. Dit is een uitzonderlijk gebouw, dus moet dit beter uitgezocht worden. Gemeente begrijpt het punt, maar dit kan nu geen rol meer spelen in de procedure. Zalmhaven CV zegt geen belang te hebben dat er objecten gaan wegwaaien, in de splitsingsacte zal staan dat er geen geraniums / plantenpotten of matjes op het balkon mogen liggen/staan. Dus er worden wel eisen gesteld.

Over enkele weken volgt de uitspraak van de bezwarencommissie en gaat het commissie-advies naar de gemeenteraad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *