Oud versus Nieuw denken

GROOT en MEER is ninieuw denkenet hetzelfde als BETER

U kon op de inloopavond op 2 november informatie van de ontwikkelaar en de gemeente krijgen over de bouwplannen aan de Zalmhaven. Dit heeft een hoog déjà-vu gehalte! De bouwplannen zijn onmiskenbaar aangepast, toch zijn ze niet wezenlijk veranderd: een leegstaand kantoorgebouw moet wijken voor een enorme bouwmassa van 480 appartementen. Om u een beeld te geven; zet de bestaande 10 lagen hoge bebouwing van de Gedempte Zalmhaven (150 appartementen) met de twee torens van de Hoge Heren (300 appartementen) op elkaar op de veel kleinere plek van het huidige  witte kantoor en u krijgt een beeld hoe intens fors de bouwmassa wordt. Op maquettes, in vogelvlucht en skyline perspectieven ziet het er misschien nog behapbaar en fraai uit. Wij kijken liever naar hoe het er straks echt uitziet.  

Oud denken levert een oud plan op

Waarom moeten er zoveel appartementen op een kleine plek gestapeld worden?  Dat heeft alles te maken met de voorgeschiedenis van dit bouwplan. Ruim voor de crisis op de woningmarkt heeft projectontwikkelaar LSI speculatief het witte kantoorgebouw gekocht. Voor een zeer forse prijs weten we. Met het perspectief van stijgende huizenprijzen, klopte destijds de rekensom van LSI voor een bouwplan van 550 appartementen.
Dit plan heeft, net als LSI, de crisis niet doorstaan. Maar… de prijs voor het kantoorgebouw is wel betaald. En dus maakt Amvest, nu eigenaar, opnieuw een plan met heel veel appartementen, tien jaar na het eerste plan (2004). De rentekosten van die 10 jaar niet bouwen zijn ook niet mals.

Waarom neemt de ontwikkelaar niet zijn verlies? Hier doet zich iets raars voor. De gemeente heeft ook verlies geleden op bouwgronden en dat verlies ook genomen. Dat gaat om gemeenschapsgeld, maar het getuigt wel van realiteitszin.
Dat is precies wat we willen vragen aan de gemeente en de ontwikkelaar: laat het idee los dat de tientallen miljoenen die voor de grond zijn betaald, terugverdiend moeten worden. Dat oude denken levert dit oude plan op. Van 550 appartementen naar 480 appartementen in het huidige plan; het is nog steeds veel te veel voor een wijk als het Scheepvaartkwartier.

Nieuw denken biedt nieuwe kansen

Het nieuwe denken start altijd met de zogenaamde Ladder van Verduurzaming; kijk bij een leegstaand gebouw eerst naar wat er mogelijk is met het gebouw zelf. Levert dat geen goed plan op, kijk dan welke functies passen in de buurt en waar in de stad veel vraag naar is. Gebruik zoveel mogelijk van het oude gebouw. En pas als het echt niet anders kan, sloop dan het gebouw en bouw iets volledig nieuws. Zo zijn er op veel plekken in Nederland al prachtige gebouwen verrezen!
Dus geen nimby gedrag, geen anti-hoogbouwsentiment,  maar nieuw denken!

Vindt u ook dat het Scheepvaartkwartier een beter plan verdient?

Doe dan met ons mee, samen staan we sterker:

– meld u aan via onze website:  www.zalmhaven2030.nl
– maak uw mening kenbaar bij de gemeente vóór 3 december met uw kijk op de plannen

 

2 Reacties

 1. Inge van der Puil

  Geheel met je eens, natuurlijk zijn er veel te veel woningen gepland op een veel te klein stuk grond. Dit gaat de wijk aantasten en ons woonplezier gaat met sprongen achteruit.

  Reageren
 2. M.D. de Graaf

  Het bekoorlijke Scheepvaartkwartier is een van de mooiste parels in Rotterdam.

  Dit plan is een schoolvoorbeeld van een goed voorbereide aanslag.
  Ofwel een schaamteloze zet op het schaakbord van korte termijn denkende politici en projectontwikkelaars die op geld azen.

  Laten we met zoveel mogelijk mensen opstaan om betrokken partijen te dwingen met een nieuw -innovatief- plan te komen, waarbij de authenticiteit van het Scheepvaartkwartier behouden blijft.

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *