Hebben appartementen geen recht op zonlicht?

schadwIn de reactie op de ingediende zienswijzen wordt het argument dat het bestemmingsplan teveel schaduwwerking heeft en te weinig zon uren overlaat voor bestaande woningen ongeldig verklaard, omdat alleen op de hoogte van 0,75 meter gemeten zou hoeven te worden. Dus als appartementen op de eerste tot en met zoveelste verdieping volledig hun zonlicht zouden verliezen, mag dat volgens de richtlijnen. Wie is hier nu gek? 

In de zienswijze en in de second opinion wordt met feiten aangetoond, dat de 2e tot en met 5e etages aan de Gedempte Zalmhaven meer zonlicht verliezen dan is toegestaan.

De gemeente schrijft: “Echter, de bezonning op de gevels van woningen dient conform de gemeentelijke uitgangspunten uit de Regels voor bezonning van woningen in de binnenstad van Rotterdam te worden berekend op een hoogte van 0,75 meter van de onderste woonlaag. De genoemde 2S t/m 5e verdieping behoren dan ook niet binnen het te hanteren toetsingskader. Uit aanvullende berekeningen volgt dat ter hoogte van de onderste woonlaag ruimschoots wordt voldaan aan het criterium uit de Regels voor bezonning van woningen in de binnenstad van Rotterdam van ten minste 2 mogelijke bezonningsuren per dag..”

Achtergrond van de regel is dat als het voor de onderste verdieping voldoet, het doorgaans op hogere verdiepingen zeker zal voldoen. Hoe hoger hoe minder last van schaduw.  Hier is dat niet zo, omdat de begane grond minder beschut wordt door balkons dan de hogere etages. Dus: de gemeente Rotterdam voldoet met dit bestemmingsplan niet aan de minimale eisen. Hopelijk ziet de gemeente dit zelf ook in, anders horen ze het later nog wel  een keer van de Raad van State, maar dan is al weer het nodige gemeenschapsgeld verspild.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *