Gemeenteraad stemt in met bestemmingsplan

black-day-logo-graphicTot onze grote teleurstelling ging de gemeenteraad op 8 september akkoord met het ontwerpbestemmingsplan Gedempte Zalmhaven. Het enige lichtpuntje was dat in ieder geval de rooilijnen op het laatste moment iets zijn teruggelegd. Tegen het plan waren de Partij vóór de Dieren, PvdA, VVD en SP, waarvan akte!  De actiegroep Zalmhaven2030, samen met hun medestanders, zullen echter niet bij de pakken neerzitten en juridische stappen gaan ondernemen. We zullen hier binnenkort over berichten. 

Het AD schreef op 9 september:

Raad stemt in met bouw Zalmhaventoren

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft vandaag zoals verwacht ingestemd met de bouw van de 215 meter hoge Zalmhaventoren in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier. De protesterende wijkbewoners lieten hun aangekondigd protest achterwege, omdat ze ‘totaal geen vertrouwen meer hebben in de politiek’. Hoogbouwclub RTM XL, voorstander van de toren, houdt morgen een feestelijke borrel in café Loos – in het Scheepvaartkwartier- om de komst van de toren te vieren.

De NOS schrijft:

Bouw hoogste gebouw van Nederland stap dichterbij

Image result for zalmhaventorenConcepttekening van de Zalmhaventoren AM

Rotterdam krijgt waarschijnlijk een nieuw hoogste gebouw van Nederland. Een ruime meerderheid van de  gemeenteraad stemt in met de bouw van de Zalmhaventoren, schrijft RTV Rijnmond.De toren moet volgens projectontwikkelaars AM en Amvest 190 meter hoog worden. Op het dak komt nog een mast van 25 meter. Het gebouw, dat in het Scheepvaartkwartier moet komen te staan, biedt plaats aan zo’n 260 appartementen.

Maastoren

Op dit moment in is de Maastoren, die ook in Rotterdam staat, het hoogste gebouw van Nederland. Die is bijna 165 meter hoog.De projectontwikkelaars willen in 2018 beginnen met de bouw. In 2020 moet de Zalmhaventoren af zijn.

RTV  Rijnmond schrijft:

Rotterdam krijgt een 215 meter hoge woontoren in het Scheepvaartkwartier. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag in met de bouw van de zogeheten Zalmhaventoren, die fors hoger gaat worden dan de Euromast.

Projectontwikkelaars AM en Amvest reageren enthousiast op het besluit. De toren moet een ‘nieuw icoon’ worden in de skyline van de stad. De Zalmhaventoren gaat onderdeel uitmaken van een complex met drie woongebouwen. De andere gebouwen worden ongeveer 70 meter hoog. Het complex moet onderdak gaan bieden aan honderden mensen. In de Zalmhaventoren komen ongeveer 260 appartementen. In de andere woongebouwen gaat het volgens de ontwikkelaars om circa 180 appartementen en 35 eengezinswoningen. Het project moet in 2020 worden opgeleverd.

Actiegroep
Niet alle omwonenden zitten te wachten op het wooncomplex. Actiegroep Zalmhaven2030 laat weten desnoods naar de Raad van State te stappen om de plannen te dwarsbomen. De buurtbewoners vinden dat het ‘megalomane project’ niet past bij hun wijk. De toren verpest het aangezicht van de Veerhaven, vinden ze.

Lijden
”Alle bewoners van deze wijk gaan hieronder lijden”, verzucht Adriaan Eelkema van de actiegroep . Hij spreekt over een ”enorm, kolossaal megalomaan project.” ”Het zou best een leuk icoon kunnen zijn, maar niet op deze plek”, vindt de activist. ”Onze prachtige 19e-eeuwse wijk wordt overschaduwd door de torens.”

Partijen
Eelkema is teleurgesteld in de politieke partijen die eerder tegen de bouw waren, maar nu opeens voorstanders blijken te zijn. De activist is niet van plan zich neer te leggen bij het besluit van de raad. ”We zijn nog niet klaar met dit plan.”

 Architectenweb schrijft:

 9-9-2016 – 16:22
De gemeenteraad van Rotterdam heeft donderdag 8 september het aangepaste bestemmingsplan voor de Gedempte Zalmhaven goedgekeurd. Hierdoor is de weg vrij voor de 215 meter hoge Zalmhaventoren die ontwikkelaars AM en Amvest er willen bouwen.

“Wij zijn ons bewust van de bijzondere verantwoordelijkheid die wij hiermee hebben gekregen om dit nieuwe icoon voor de skyline van Rotterdam tot realiteit te maken”, verklaart Wilco van den Ban namens AM en Amvest. “De Zalmhaven zal met haar verschijningsvorm en verscheidenheid aan functies en voorzieningen een aanwinst zijn voor de stad.”

Het project, dat De Zalmhaven genoemd is, omvat een toren van 215 meter, geflankeerd door twee geschakelde gebouwen van 70 meter hoog. De hoge toren wordt ontworpen door Dam & Partners Architecten, de twee lagere torens worden ontworpen door KAAN Architecten. In de toren komen circa 260 appartementen. In de lagere gebouwen, die deels aan het nieuw in te richten openbare park aan de Gedempte Zalmhaven liggen, komen circa 180 appartementen en 35 eengezinswoningen.

In het project komen zowel koop- als huurwoningen. Daarnaast komt er een grote gedeelde daktuin voor bewoners, een parkeergarage en mogelijk een publiek toegankelijk uitkijkplatform. Bovendien is binnen het bestemmingsplan ruimte voor circa 7.500 m² aan kantoor- en commerciële voorzieningen.

Verbinding met Kop van Zuid
De Zalmhaven verrijst in het Scheepvaartkwartier, aan de voet van de Erasmusbrug, tussen de Gedempte Zalmhaven en de Houtlaan. AM en Amvest verklaren met het project invulling te geven aan de gemeentelijke ambitie om de woonfunctie in de Rotterdamse binnenstad te versterken. De 215 meter hoge woontoren verbindt in de ogen van de ontwikkelaars het Scheepvaartkwartier met de hoogbouw op de Kop van Zuid.

In tegenstelling tot eerdere berichten, waarin werd gesproken over een oplevering in 2021, spreken AM en Amvest nu van een oplevering in 2020. In september 2017 moet de bouw van start gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *