Gaat gemeente Rotterdam opnieuw risico’s nemen met bouwprojecten?

building-site-in-spain-008Het afgelopen jaar stonden een aantal artikelen in het Algemeen Dagblad over de risico’s die de gemeente heeft genomen met bouwprojecten. De gemeente gaf in de afgelopen jaren voor 200 miljoen bouwsteun, zogenaamd zonder enig risico (lees meer) ¬†Van projectontwikkelaar LSI kocht het de grond voor 52 miljoen, maar vervolgens werd er niet gebouwd (lees meer). Die grond is nu stukken minder waard, waarschijnlijk heeft de gemeente op het Central District project 25 miljoen euro verloren.

Bij het Calypso project moest de gemeente ook financieel inspringen en dat ging maar ternauwernood goed.

Welk risico loopt de gemeente op het Zalmhaven Urban project als de Zalmhaven CV failliet gaat of halverwege blijkt dat zij de appartementen niet kunnen verkopen?

“De Rotterdam” ¬†staat grotendeels leeg, ook dit project kon alleen van de grond komen doordat de gemeente beloofde een deel van zijn kantoren hier onder te brengen tegen een veel hogere huurprijs dan dat zij daarvoor betaalden. Bij de Markthal staat nog veel te koop, waar de gemeente ook een financieel risico heeft gelopen (lees meer in dit AD artikel). Ze heeft de parkeergarage voor 50 miljoen euro in eigendom moeten nemen om dat project van de grond te krijgen.

Hoeveel geld is de gemeente bereid in de Zalmhaven toren te steken om te voorkomen dat die omvalt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *