Columnist zegt: Doe het Niet

Veel te klein

COLUMN in het AD

Het is reces en dat biedt de dames en heren politici de gelegenheid om de gedachten eens op te maken. Bijvoorbeeld over het besluit dat ze na de vakantie nemen over de bouw van de Zalmhaventoren. De woonkolos moet verrijzen in het Scheepvaartkwartier vlak bij de Veerhaven.

Een impressie van de Zalmhaventoren.

Een impressie van de Zalmhaventoren. © Dam en Partners Architecten

De toren wordt met 218 meter de hoogste van Nederland. Daar gaan we hard op in de stad: de hyperbool en de overtreffende trap. De stad moet hoe dan ook de toekomst in worden gekatapulteerd. Desnoods met slechte plannen.

De toren zorgt voor meer verkeer, schaduw en wind, maar dat is het punt niet. De ontwikkelaars en plannenmakers doen net alsof de wolkenkrabber wordt neergekwakt in een weiland. Het gevaarte gaat geen enkele relatie aan met zijn omgeving, het historische Scheepvaartkwartier, met zijn fijnmazige stedelijke weefsel. Het plan past niet op deze plek. Mensen die er verstand van hebben, gebruiken daarvoor de woorden ‘schaal’ en ‘laadvermogen van het gebied’.

Vloeken in de kerk
Het is vloeken in de kerk, maar Manhattan aan de Maas is misschien wel veel te klein voor superhoogbouw. Het is alsof je een achtbaan in de speeltuin om de hoek neerkwakt. Beter zou het zijn om eerst veel meer in de categorie van 100 tot 150 meter neer zetten alvorens de sprong naar de 200 meter te wagen. De Zalmhaven-toren staat voorlopig voor lul.

En dan zijn er nog de ‘kaders’. De plannen passen niet in het bestaande bestemmingsplan en eigenlijk ook niet in de hoogbouwvisie, maar er lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor het ‘doe toch maar’. Rotterdam is net een bedelaar en houdt zijn hand op voor iedereen die iets wil doen. De trots en het zelfbewustzijn zijn ver te zoeken. Rotterdam heeft behoefte aan debat. Wat voor stad willen we zijn? Wat past daar wel of niet in? En misschien ook wel aan een stadsbouwmeester die op teentjes durft te staan.

Bij gebrek daaraan neem ik die rol nu op me: doe het niet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *