8 September, behandeling Gemeenteraad

just-say-noOp 8 september wordt het ontwerpbestemmingsplan Gedempte Zalmhaven behandeld in de Rotterdamse gemeenteraad (link naar Agenda).

Samen met de Bewonersorganisatie en onze actiegroep hebben wij naar aanleiding van de behandeling in de commissie BWB een persbericht en brief opgesteld.

Wij roepen allen op naar de vergadering te komen; het plan is punt 10 op de agenda en wordt waarschijnlijk aan het begin van de middag behandeld.

Tekst Persbericht:

 

Historische Blunder, Commissie BWB  in slaap gesust door wethouder

Na 12 jaar discussie nadert op 8 september het uur U in de gemeenteraad. Komt de Zalmhaventoren er nu wel of niet? In de afgelopen maanden is het dossier behandeld in de commissie Bouwen Wonen Buitenruimte. Bewoners spraken zich duidelijk tegen de plannen uit: dit megalomane project past niet in een mooie 19e eeuwse wijk, op een klein stukje grond wordt een kolossale toren gepropt die het aangezicht van Veerhaven verpest, zonder alternatieven af te wegen.

Bewoners zagen in de commissie BWB dat zonder een goede inhoudelijk discussie (bv: wel gekissebis over de capaciteit van de lift naar het uitkijkplatform, maar geen discussie over door bewoners aangedragen argumenten) de commissieleden, door de wethouder in slaap gesust, het ontwerpbestemmingsplan voor de Gedempte Zalmhaven lieten passeren.

Wethouder Schneider  die een parkeermeter van 1,25m voor zijn eigen deur een te grote aanslag vond op zijn leefomgeving, gunt het Scheepvaartkwartier wel een toren van 215 meter. Hij had het gemakkelijk. Dankzij de misselijk makende draaikonterij van D66 en CDA: toen zij nog buiten het college zaten waren ze faliekant tegen, nu moeten ze de wethouder in het zadel houden en kleven zij aan het pluche. De applaudisseermachine van Leefbaar prees de plannen van de vastgoedjongens terwijl ze toch gekozen zijn met de leus:  “ geen plannen smeden over de hoofden van Rotterdamse wijkbewoners heen” ! De mooie woorden in de verkiezingsprogramma’s en het collegeprogramma over bewonersparticipatie zijn een farce; het participatie-protocol lapt de wethouder aan zijn laars. De gebiedscommissie van het Centrum wordt met haar advies “dit niet in deze wijk” niet serieus genomen; de wethouder is teleurgesteld dat de gebiedscommissie zijn wijsheid niet kan volgen.

Kortom de vastgoedjongens lijken te winnen, de waarde van hun vastgoed zal vele malen meer waard worden. Zijn tevens de verkiezingskassen van politieke partijen door hen gespekt? De Rekenkamer doet onderzoek naar de bouwpraktijken in Rotterdam, maar daar wordt niet op gewacht.

Foute boel.

Enige lichtpuntjes in deze duisternis zijn de oppositiepartijen: VVD, PvdA, PvdD en SP, die een kritische houding aannemen.

Op 8 september kan de gemeenteraad een blunder van historisch formaat voorkomen. De gemeenteraad kan tijd eisen om tot een beter plan te komen.

 

Lia Lugthart, Bewoners Organisatie Scheepvaartkwartier

Adriaan Eelkema,  Stichting BIS/ Zalmhaven 2030

 

 

www.zalmhaven2030.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *